Linux E X P R E S

Facebook

CZLUG

Lubomír Čevela - krátké představení organizace CZLUG.


Znám spoustu společností a organizací, o kterých je slyšet doslova na každém rohu. Jsou zde jiné, o nichž moc často neuslyšíte, ale to nijak nezmenšuje jejich význam. Mezi ně patří právě CZLUG (Czech Linux Users' Group). CZLUG je zájmové sdružení uživatelů Linuxu, které bylo založeno v březnu roku 1998 pro podporu rozvoje, využití a propagace operačního systému GNU/Linux. Nejde o žádnou tajemnou organizaci. Dle stanov se jeho členem může stát každý občan, který se přihlásí k myšlence poslání sdružení, souhlasí se stanovami sdružení, podá příslušnou přihlášku a zaplatí členské příspěvky.

Sdružení je činné v mnoha oblastech. Pořádá různá školení, semináře, diskuse, konference a installfesty (více o installfestech najdete v reportáži InstallFest 2004, pozn. redakce) nejen pro své členy, ale též pro širokou veřejnost. Velice dobře si vzpomínám na akci Linux pod stromeček, kterou pořádalo CZLUG v prosinci roku 1998 v Ostravě. Linux tehdy znala pouze poměrně malá skupina lidí, na jejichž desktopech se proháněly distribuce jako například Red Hat 5.1 nebo stejně staré verze Slackwaru nebo Debianu. Tehdy jsem obdržel nejenom cédéčko s čerstvou distribucí RedHat 5.2 CZ, ale též pár cenných rad, které mi dost pomohly v mých linuxových začátcích. Z časově bližších akcí bych chtěl připomenout Seminář o Linuxu a TeXu (SLT), pravidelně pořádaný ve spolupráci s CSTUG (Československé sdružení uživatelů TeXu) a konferenci LinuXchange, nad níž převzalo sdružení CZLUG čestnou patronaci.

Nejenom sešlostmi živ je uživatel Linuxu. I v dalších věcech mu může být CZLUG nápomocno. Hledáte na webu informace o Linuxu? Doporučuji začít na stránkách http://www.linux.cz, které provozuje právě CZLUG. Potřebujete odbornou radu a jste též ochotni poradit méně zkušeným? Pak je konference http://www.linux.cz/mailing-list pro vás přesně tím pravým. Stejně tak může být ku prospěchu FTP archiv na ftp.linux.cz při hledání různého (nejen) linuxového software. Neméně významná je podpora zajímavých projektů souvisejících s Linuxem. V této souvislosti nelze nevzpomenout na projekt EDUNIX (http://www.edunix.cz), jehož cílem je přinést Linux a další svobodný software do škol.

Sdružení CZLUG spolupracovalo na vzniku některých linuxových publikací. Z nich mezi nejznámější patří Linux - Dokumentační projekt (LDP) a české mutace distribuce Red Hat. Tím ale publikační činnost sdružení nekončí. Na různých webových stránkách najdete spoustu článků s linuxovou tématikou, které jsou vydané buď přímo pod hlavičkou CZLUG nebo pod jmény jeho členů. Vyjmenovat veškeré aktivity sdružení není v rozsahu krátkého rámečku možné, je ale jisté, že bez podpory sdružení CZLUG by byl život uživatelů Linuxu v naší zemi o hodně těžší.

Dokud softwarové patenty, jejichž přijetí v Evropské unii je podporováno i našimi politiky, neznemožní další vývoj Linuxu a dokud se najdou lidé ochotní k práci založené na otevřeném sdílení informací nejen ve formě zdrojového kódu, pak nemám o budoucnost CZLUG obavy.

Diskuze (0) Nahoru