Linux E X P R E S

Facebook

Humble Indie Bundle: World of Goo

world_of_goo.png

Další hrou na holení je World of Goo. Jedná se hru s velice originálním herním mechanismem.


O koupi této hry jsem už dříve uvažoval, ale myslím že moje EEEčko nezvládalo demo, tak jsem se na to vykašlal. Uvažoval jsem, že ho ozkouším i na starém desktopu, který teď používá přítekyně, ale neudělal jsem si na to čas. Jedině dobře, protože jinak bych hru určitě koupil a její přidání (coby hry z prvního Humble Indie Bundle) k druhému kolu by mě potěšilo mnohem méně. Na rozdíl od Machinaria, které je veskrze originální avšak na principech klasického point-and-click mechanismu stavěnou adventurou, je World of Goo originální především právě herním principem. Nemá smysl jej vysvětlovat, protože i kdybych měl mluvit a gestikulovat, zabralo by to celkem slušnou chvíli. Jak se říká, obrázek vydá za tisíc slov a video za tisíc obrázků:

Procházíte v celkem pěti kapitolách (tedy čtyřech kapitolách a jednom epilogu) jednotlivé úrovně hry podobným způsobem, jako v SuperTuxovi - když dokončíte nějakou úroveň, otevře se vám cesta k další, někdy se ale cesta rozdvojuje a zase spojuje. Každá kapitola je trochu jiná, ale nejvíc se liší čtvrtá: Na rozdíl od prostředí, které vidíte na videu, se úrovně odehrávají jakoby uvnitř počítače a všechno je takové á la matrixové, dost nepříjemné a nezajímavé, zkrátka to podle mě kazí dojem.

Je to ošklivé Je to ošklivé

Pro mě nepříjemnou stránkou hry je rozhodně příběh. Stojí za staru belu, ruší od hry a vůbec si myslím, že by hře prospělo, kdyby zkrátka žádný příběh neměla. Další věc je nevyrovnanost jednotlivých úrovní, dvě jsme museli s přítekyní přeskočit (máte tuším k dispozici celkem devět možností přeskočení), protože jsme je neudělali ani po xté, jiné vymyslíte během pár sekund na první pohled a provedení také trvá chvilku. Více by mi vyhovovalo, kdyby šla obtížnost úrovní vzestupně a ne po sinusoidě. I přes trochu kritiky jde o jednu z nejoriginálnějších her, jaké jsem kdy hrál a vydrželi jsme ji hrát celou noc až do rána. No a pokud vás přestane bavit procházení úrovní, nebo se dostanete až na konec, můžete se pokusit vystavět co největší věž. Rozhodně hra, kterou stojí za to koupit i samostatně.

UPDATE: Pokud hra prostě nenaběhne, do terminálu nic nevypisuje  a zkrátka se nic neděje, zkuste použít tyto knihovny.

Diskuze (0) Nahoru