Linux E X P R E S

Facebook

IPv6 mánie

Poprvé to je vždycky nejlepší ..


Tak jsem se dneska nechal strhnout davem a vyzkoušel protokol IPv6, nečekejte však ode mě žádný popis toho jak to funguje, ani zdůrazňování jeho významu..

Zdroj informací a instalace

Na abclinuxu.cz vyšla nedávno zprávička o druhém aktualizovaném vydání knihy věnované protokolu IPv6 od Pavla Satrapy, kterou si můžete stáhnout přímo na stránkách http://knihy.nic.cz/ipv6/. Ještě netuším, zda si knížku vytisknu, koupím, nebo si jí budu číst třeba na PDA, ale určitě to je dost zajímavé čtení.

Dnes (doslova před chvilkou) mě praštila do očí zprávička na http://www.debian-linux.cz/ , která se shodou okolností zmiňuje o balíčku miredo a článku na mém druhém oblíbeném serveru http://www.debian-administration.org/, který ukazuje jak jednoduše vytvořit a začít používat tunel IPv6, který vám umožní přistupovat i na stránky, které na IPv4 prostě neběží. Instalaci a "konfiguraci" provedete zadáním

aptitude install miredo

To je vše, vytvoří se nové síťové rozhraní s názvem toredo a vzniklý tunel vám umožní brouzdat Internetm také prostřednictvím protokolu IPv6.

I když je tento článek jenom přepisem jinde zmiňovaného, nemohl jsem si to nechat jen pro sebe. :-) Pokud chcete vyzkoušet protokol IPv6, nebo ho jednoduše potřebujete, balíček miredo provede nastavení za vás.

Diskuze (0) Nahoru