Linux E X P R E S

Facebook

Jak psát česky a přitom nic nerozbít

České uvozovky a trocha hardwaru k tomu


„České uvozovky“

Ano, takhle nějak by měly vypadat. Ve zvětšené podobě a s trochou toho pěkného povídání se na ně můžete podívat na adrese http://uvozovky.davi.cz/. Dosud jsem používal taky pěkné "uvozovky" a stačily mi, ale nebyl by to život, kdyby se něco nezměnilo. To takhle Miroslav Kuře povídá, že by bylo dobré udělat český překlad jednoho balíčku, ale s českými uvozovkami, když už máme to slavné kódování UTF-8.

Nj, to se snadno řekne, ale jak mám ty prokleté české uvozovky udělat, když mi je na klávesnici nikdo nenatisknul? Jakožto skalní fanda Vimu a především jeho „nadstavby“ gvim, jsem si říkal, že to až takový problém nebude. Takové to Ctrl+C, Ctrl+V znáte to, ale ve stylu Vim, nějak jednodušeji. ;-)

Po nějaké hodině hledání jsem rezignoval a zeptal se zkušenějších. No a dál nasleduje kratičký návod. Do souboru ~/.vimrc jsem přidal 2 řádky:
map! "" „
map!  """ “

Jinými slovy to znamená: Když stisknu 2x", napiš „, když to bude 3x", pak napiš “. No a když to bude jen jednou, tak to funguje normálně. Tím jsem měl uvozovky vyřešeny a zároveň se mi tím otevřely nedozírné možnosti jak si ulehčit psaní textu (aby to šlo skoro samo). Ne nadarmo se říká:„Co není v hlavě, musí být v prstech“.

Hardwarové okénko

Jistě existují grafické programy, které mi řeknou spoustu užitečného o HW počítače, ale proč zapomínat na ty klasické textové nástroje a utility. Takže najednou mě popadlo, že musím nutně vědět označení základní desky mého počítače (k čemu jsem to potřeboval rozebírat nebudu, ale bylo to opravdu urgentní). ;-)

Nástroj, který vám to poví, je hwinfo. Program můžete spustit bez parametrů, pak vám zjistí co jenom zvládne, pokud vás ovšem zajímá jenom označení vaší základní desky, verze BIOSu a řada dalších užitečností, pak je výhodnější zadat

hwinfo --bios

a vše potřebné se zobrazí. Docela by mě zajímalo, jak se tohle dá udělat jednoduše ve Windows. Protože já to musím vždycky dělat tak, že restartnu počítač a opíšu si to na té úvodní obrazovce, co má ještě na starosti právě BIOS.

Diskuze (0) Nahoru