Linux E X P R E S

Facebook

Jak se dělá snímek obrazovky

Je těžké udělat snímek aplikace v GNOME? Sami uvidíte..


Člověk si říká, co je na tom těžkého, udělat snímek obrazovky nebo programu? První co můžete zkusit je tlačítko na klávesnici - Print Screen (PrtScr) a buď to něco udělá nebo ne. Gnome v Ubuntu je přednastaveno tak, že stisk této klávesy vyvolá sejmutí celé obrazovky po kterém se objeví dialog pro uložení získaného snímku. Pokud chcete provést sejmutí spuštěné aplikace, pak zkuste Alt+PrtScr a sejme se vám snímek aktuální aplikace. A zde je kámen úrazu, pokud používáte "Extra efekty vzhledu aplikací" - tzv. akcelerovaný desktop, bude rámeček aktivního okna chybět. Co teď?

Na odstranění této chyby si netroufám a zřejmě nebudu sám. Na druhou stranu, počkalo to 3 roky, tak to zřejmě ještě nějaký rok vydrží... Chyba to je ale nepříjemná. A co na to Gimp?

Snímek aplikace v Gimpu

Jde to, ale chce to trochu cviku. Z nabídky Soubor - Vytvořit - Snímek obrazovky. Přitom doporučuji dát si nějakou vhodnou dobu prodlevy před získáním snímku aplikace, např. na obrázku uvedené 3 sekundy, které mi při mé rychlosti přišly akorát. ;-)

snimek.png

Dál se už jenom klikne na tlačítko Vytvořit snímek a pak na okno, které chcete sejmout (to je dobré provést z důvodu, aby se okno dostalo do popředí a vykreslilo). No a po uvedených 3 sekundách, které mezitím jistě uběhnou se objeví místo klasického ukazatele myši symbol křížku pro ukázání na snímané okno. A teď nastává to nejdůležitější - záleží na tom, jak se na to klikne. Kliknutím do okna se sejme klasicky bez ohraničení (pruhu nahoře), pokud ovšem kliknete do titulku okna nahoře (v mém případě modrý pruh s textem Snímek obrazovky na předchozím obrázku), pak se okno sejme správně. Další uložení obrázku v programu Gimp je snadné, jen bych si dovolil doporučit formát PNG.

Přiřazení klávesové zkratky v programu Gimp

Abyste nemuseli klikat po nabídkách, je dobré pro získání snímku pomocí Gimpu přiřadit klávesovou zkratku. To se provede v nabídce Upravit - Klávesové zkratky programu Gimp. Kde do políčka hledat zadejte např. screen a pak zvolte Snímek obrazovky. Kliknutím ve sloupečku Klávesová zkratka se vám nabídne možnost Nová klávesová zkratka, v tomto okamžiku Gimp čeká na stisk nové zkratky. Já stisknul Ctrl+PrtScr.

zkratky2.png

Tím je klávesová zkratka nastavená a pokud v Gimpu stisknete kombinaci kláves Ctrl+PrtScr objeví se vám dialogové okno pro získání snímku obrazovky. Než tu chybu opraví, přijde mi to jako schůdné řešení.

Diskuze (4) Nahoru