Linux E X P R E S

Facebook

Jaký byl InstallFest 2011?

if2011.png

Minulý víkend se konala již jedna z tradičních českých linuxových konferencí – InstallFest 2011.


InstallFest vznikl jako setkání lidí, kteří si instalovali Linux na své počítače. Zní to trochu přehnaně, ale v dobách ne zas tak dávných byla pro mnohé instalace Linuxu něčím příliš složitým, něčím, s čím potřebovali pomoci od zkušenějších geeků. Jak doba plynula, tento problém se pomalu eliminoval, až (alespoň podle mě) zmizel úplně. InstallFest ale přetrval, ačkoli jeho podstata se změnila.

V současné době se jedná o konferenci, která se zabývá mnoha (nejen) linuxovými tématy. Nejedná se o nějakou korporátní noblesní událost, ale spíše o příjemné a nenucené setkání uživatelů a fanoušků otevřeného softwaru. Samozřejmě doplněné o řadu přednášek a workshopů. Nejinak tomu bylo i letos.

Jako obvykle se akce konala přes víkend, první přednáška začala už v 8:30 a jelikož ne každému vyhovuje v sobotu vstávat příliš brzy, spousta návštěvníků dorazila až odpoledne. Jak jsem sondoval, většina si dopolední přednášky ráda poslechla díky Live Streamu na stránkách konference. Nebudu zde popisovat jednotlivé přednášky a workshopy, protože jsem stejně na většině nebyl a protože by se většina časem měla objevit ve formě videa na stránkách AVC.

Prostory školicího centra Silicon Hill na pražském Strahově návštěvníkům poskytly možnost nejen shlédnout přednášky a účastnit se workshopů, ale také nerušeně řešit své linuxové problémy a nápady v kruhu lidí, kteří se v oblasti pohybují, a navracet se tak k původní myšlence akce. Celá akce tak byla - a nejen pro mě - především příležitostí setkat se se starými i novými tvářemi.

Sobotní den byl zakončen (jako obvykle) neformálním posezením v blízké restauraci, ačkoliv slovo neformální by se dalo vztáhnout na celou konferenci (myšleno samozřejmě v dobrém). Druhý den pokračoval v podobném duchu jako první, ačkoliv myslím, že přišlo mnohem méně lidí – což mohlo být způsobeno účastí na onom neformálním posezení u piva. Kdo chtěl, šel na přednášku nebo na workshop, někteří z nás přednášky sledovali streamovaně z pohodlí křesílek před konferenční místností.

Takže za mě jednoznačně jednička a co jsem slyšel od návštěvníků, tak rozhodně nejsem sám, kdo si to myslí.

Diskuze (0) Nahoru