Linux E X P R E S

Facebook

Kompilace PHP skriptů pod Linuxem

Před časem jsem se zde zmiňoval o kompilátorech dávkových souborů a skriptovacích jazyků. Byl mezi nimi i jazyk PHP. Zmiňoval jsem i možnost využití PHP jako klasického programovacího jazyka. Využili jsme k tomu generátor GUI (developer) WinBinder a kompilátor BamBalam .


Pod Linuxem je to o něco málo složitější, ale i zde existuje kompilátor PHP skritů. Jmenuje se Roadsend. Tento kompilátor je pod licencí GNU General Public License a je nabízen mimo Linux verze i pro operační systémy MS Windows (s využitím MinGW), MacOS a FreeBSD. Instalaci je možné provést kompilací source balíčku (tar.bz2) nebo v případě RPM balíčkovacího systému přes přidání repository "AtomicRocketTurtle" a následné instalaci příkazem yum.

wget -q -O - http://www.atomicorp.com/installers/atomic.sh | sh
yum install roadsend-php

Po úspěšné instalaci kompilátoru Roadsend si můžeme vyzkoušet samotnou kompilaci příkladového PHP skriptu, který vypíše na monitor klasické hlášení "Hello world" ;-)

quanta_plus.png

Kompilace

Syntaxe: pcc [parametry] <php skript> [parametry skriptu]
Příklad: pcc test.php
kompilace.png

Kompilace PHP skriptu

Kompilací vzniknou 2 nové soubory

  1. binární překompilovaný soubor
  2. ".so" soubor


vypis.png

Výpis souborů po kompilaci PHP skriptu.

spusteni.png

Výpis "Hello world" (spuštění zkompilovaného skriptu).

Kompilátor má v nabidce mnoho dalších možných parametrů. My si zde uvádíme pouze základní syntaxi kompilace. Kompletní nápovědu si můžete vyvolat příkazem "pcc --help".

Takto lze kompilovat aplikace napsané v PHP jak ve verzi "command-line", tak aplikace s uživatelským rozhranním. K tomu se využívá podpora PHP-GTK.

Pozor !!! Je nutné však poznamenat, že kompilované PHP skripty jsou sice tzv. stand-alone, ale je potřeba pro jejich funkčnost na jiných počítačích doinstalovat tzv. runtime, který je šířen pod licencí GNU Lesser General Public License.

Diskuze (1) Nahoru