Linux E X P R E S

Facebook

Linux Meeting Ústí nad Labem, 11. 12. 2008

Ve čtvrtek dne 11. prosince 2008 se v prostorách Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem konal již čtvrtý ročník linuxové konference Linux Meeting Ústí nad Labem. Tak jako každý rok konferenci pořádala společnost Enlogit. V útulném prostředí podkrovní přednáškové místnosti se během dne sešlo dle slov organizátorů zhruba šedesát účastníků.


Program konference byl rozdělen do dvou hlavních částí. První dopolední část s názvem Amatérské dopoledne byla svou koncepcí zaměřena na „obyčejné domácí" uživatele osobních počítačů. Linux zde samozřejmě nebyl podmínkou. Druhá odpolední část nazvaná Firemní odpoledne byla orientována především na firemní uživatele osobních počítačů. Každý účastník se mohl samozřejmě účastnit obou částí a také tomu tak bylo.

Program konferenceProgram konference

První přednáška dopoledního amatérského bloku byla věnována technologické předváděčce jednoduché e-nástěnky, která v praxi výborně slouží na VOŠ a SŠ ve Štětí. Přednášejícím byl Ivan Pomykacz.

Po e-nástěnce nastoupil Jaromír Talíř ze sdružení CZ.NIC s přednáškou Správa domén v ČR. Úvod přednášky byl věnován protokolu IPv4. Poté byla vysvětlena funkčnost DNS. V souvislosti s DNS pak bylo obsáhleji hovořeno o DNSSEC. Na závěr byl zmíněn protokol IPv6. Krátce také bylo pohovořeno o mnohokrát diskutované otázce použití diakritiky v názvech URL adres. Na co se bohužel vzhledem k časovému omezení nedostalo, byla IP telefonie.

Zaplněná posluchárnaZaplněná posluchárna

Přednáška byla doplněna mnoha kontrolními otázkami, za jejichž správné zodpovězení byl účastník odměněn drobným dárkem. Zajímavá diskuze se strhla u otázky, kolik bylo v ČR zaregistrováno domén. Přesto že Jaromír Talíř uváděl číslo těsně pod hranicí 500 000, někteří z účastníků toto rozporovali a uváděli, že přehoupnutí přes 500 000 registrovaných domén již nastalo. Některé zprávičky jsou prostě napřed.

Zvídavý TuxZvídavý Tux

Třetím v pořadí přednášejících byl Igor Hák s přednáškou Viry a antiviry. Igor Hák je známý především z serveru viry.cz. Dále je zaměstnancem společnosti Eset. První část přednášky byla věnována antivirové problematice na operačním systému Linux. Přednáška se samozřejmě nevyhnula ani operačnímu systému Windows. Za největší současnou hrozbu byly označeny škodlivé kódy na webech. Za nejdůležitější poselství z přednášky bych pak označil, že dnešní viry nejdou za uživatelem, ale uživatel si chodí pro viry.

Druhá část přednášky pak byla věnováno komerčnímu antiviru firmy Eset. V závěrečných otázkách, kdy se jeden z účastníků ptal na to, který z českých antivirů je nejlepší, bylo odpovězeno, že především záleží na uživateli a jeho chování.

Poslední přednáška dopoledního bloku měla název Jak a proč prodávat Linux. Přednášejícím byl Petr Krčmář, šéfredaktor linuxového informačního portálu root.cz. Hned v úvodu přednášky bylo zdůrazněno, že open source není freeware. Tj. není nebo nemusí být vždy zdarma. Poté bylo hovořeno o použití Linuxu na desktopech. Zde se došlo k závěru, že s velikostí firmy nasazení Linuxu klesá.

Petr KrčmářPetr Krčmář

Dále byly zmíněny hlavní důvody, které firmy pro nasazení Linuxu uvádějí. Překvapením bylo, že mezi důvody přechodu k Linuxu nebyla uváděna cena řešení. Zajímavých faktem byla také informace o tom, že 85 % z 500 nejrychlejších počítačů běží na Linuxu. V diskuzi k přednášce se pak strhla zajímavá debata o příčinách minimálního použití Linuxu ve státní správě. Názory k této problematice se různily. K přesvědčivé odpovědi se zúčastnění nedobrali.

Po hodinovém obědě načal odpolední část Miroslav Suchý ze společnosti Red Hat s přednáškou Spacewalk - správa Linuxu. Spacewalk je open-source variantou produktu Red Hat Network Satellite a je určen k administraci značného množství počítačů. Během příštího roku by se měl Spacewalk stát součástí Fedory. Zajímavou informací pak byla zmínka o připravované verzi Spacewalku pro Debian.

Ondřej SuchýOndřej Suchý

Druhá přednáška z firemní části měla název DELL EqualLogic disková pole. Přednášejícím byl David Pašek ze společnosti Dell. Ve své přednášce, jak již název napovídá, David Pašek představil iSCSI pole EqualLogic. Konkrétní použití bylo předvedeno na Debianu. V přednášce byly dále představeny konkrétní řešení Dellu.

Závěrečná přednáška celého dne byla věnována protokolu LDAP pro řízení autentizace na Městském úřadu Litoměřice. Přednášejícím byl Michal Nosek z pořádající společnosti Enlogit. V přednášce se hovořilo o správě uživatelů. Dotazy pak padaly na komerční nelinuxová řešení.

Po závěrečné přednášce proběhlo vylosování tří účastníků linuxového znalostního kvízu, který dostali při registraci. Po skončení celé akce bylo zúčastněným nabídnuto neformální pokračování v blízkém restauračním zařízení.

Diskuze (1) Nahoru