Linux E X P R E S

Facebook

OSEPA: FOSS na úřadech po celé Evropě

Na konci března se v České republice konal workshop a konference OSEPA. Zkratka zastupuje slovní spojení Open Source software usage by European Public Administrations a jedná se o projekt, jehož cílem je iniciovat debatu o výhodách a nevýhodách open source s ohledem na finanční náklady, licenční problematiku, vhodnost použití atakdále. Mezi realizátory projektu je také Kraj Vysočina, který si jako partnera pro realizaci workshopu vybral společnost Liberix. 


Evropský projekt OSEPA

Motorem projektu OSEPA je výměna zkušeností. Tato výměna se realizuje prostřednictvím návštěv v zapojených zemích, mezi než patří Řecko, Španělsko, Německo, Švédsko, Itálie, Belgie, Kypr, Lotyšsko, Rumunsko, Spojené království a Česká republika. Země, v nichž se setkání koná, připraví pro účastníky workshop a konferenci. Debata nad využitím open source samozřejmě probíhá také ve virtuálním prostoru internetu – publikují se případové studie, články, zkušenosti. Jistě si vzpomenete na zprávu o tom, že španělská oblast Extremadura migruje na open source desítky tisíc počítačů. Ano, správně – jde o partnera projektu.

img_0068.jpg

OSEPA v České republice

V České republice je zapojeným partnerem Kraj Vysočina, který používá open source. Společnost Liberix, která propaguje open source a mimojiné se stará o web LinuxEXPRES, získala možnost připravit pro Kraj Vysočina úvodní dvoudenní seminář. Konal se 26. a 27. března 2012 v pražském hotelu Adria na Václavském náměstí. Úkolem nás v Liberixu bylo zajištění programu, tedy lektorů a jejich výstupů. Další dva dny, 28. a 29. března 2012, se konala konference projektu, a to v Jihlavě, v prostorách Krajského úřadu. Konference již probíhala v režii KÚ, dostal jsem příležitost vystoupit s příspěvkem Jak jsme na tom s FOSS v České republice, poté jsme konferenci kvůli dalším pracovním povinnostem opustili.

Program workshopu OSEPA Program workshopu OSEPA

Workshop věnovaný FOSS

Workshop v Praze nesl téma Migrace úřadu veřejné správy na open source technologie. Při přípravě obsahu jsme se zaměřili na problematiku, kterou řeší každý subjekt, který se rozhodne migrovat:

  1. Vyčíslení nákladů, metodika migrace, rizika
  2. Licenční politika softwaru a dat
  3. Data jako hlavní hodnota – převod dat, práce s datovými formáty
  4. Vzdělávání uživatelů, snižování bariér u lidí

Oslovili jsme množství odborníků – děkujeme všem, kteří si našli čas a přijeli. Podařilo se nám sestavit program, který podle reakcí zúčastněných zaujal a podle všeho splnil očekávání. Hovořilo se tedy na následující témata:

  • Informatika a právo – vztah volných licencí a českého (rsp. evropského) právního řádu
  • Výběr vhodné licence pro různý obsah, konsekvence z toho plynoucí
  • Pohled dodavatele otevřených řešení – co může zákazníkům z řad úřadů nabídnout
  • Datové schránky, účel jejich využití, dostupné svobodné aplikace (zahraniční hosté, kterých byla většina, princip datovek neznali, byť např. v Itálii se podobný systém používá)
  • Kauza Ostrava-Jih – s mrtvým tučňákem na závěr
  • Jak vytvářet skutečně přístupné webové stránky a co to všechno pro úřad znamená
  • Open source na míru šetří peníze i v malé obci (Grygov nedaleko Olomouce)
  • Použití open source v archivu, ve škole, použití open-source spisové služby
  • Geografické informační systémy (GIS) – open source software a volně dostupná data

Informace stále chybí, argumenty jsou slabé

Optimisticky řečeno – jsem rád, že se konají také akce nejen pro komunitu a studenty. Nic proti nim, ani v nejmenším – ale bohužel zatím o ničem nerozhodují. Bavit se o nasazení open source s manažery IT odborů, řediteli společností nebo zástupci úřadů dodává jednomu energii :-) a pocit, že se třeba věci začnou měnit. Že české úřady přistoupí ke svým problémům koncepčně a na základě jasné logiky vyberou otevřené a neomezující programy, aplikace a formáty.

Příklad z praxe. Jedno ministerstvo vší silou tlačí na podřízenou organizaci, aby přestala používat open source, zejména Linux na svých serverech. Zcela funkční nasazení prý ohrožuje celou infrastrukturu, protože Linux není bezpečný. Jak toto absurdní tvrzení vyvrátit, když je prosazuje nadřízený orgán?

osepa-workshop-prague.jpg

Velké téma jsou veřejné zakázky, protože jde o divoký business s veřejnými rozpočty (byť ho má usměrňovat novela zákona, která vstoupila v platnost 1. 4. 2012). Na toto téma navazují otevřená data (open data, zdravíme OpenData.cz, která se bohužel nezúčastnila, což nás mrzí) a koncepce open government. Domnívám se, že další konference by se měla konat velmi brzy, protože je ideální čas.

Kontaktujte Liberix, pokud máte informace o nasazení open source v úřadech, na školách, ale i ve firmách. E-mail: info@liberix_cz, telefon: 595 175 184.

Vyzývám tedy jednotlivce, firmy, školy, úřady – kontaktujte mě, pokud si myslíte, že má smysl uspořádat konferenci věnovanou open source ve státní správě a samosprávě. Nedávno proběhnuvší akce Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové toto téma zcela míjí. Přispějte prosím svými zkušenostmi, kontakty a energií k propagaci open source.

Diskuze (1) Nahoru