Linux E X P R E S

Facebook

Osobní wiki Zim vychází ve verzi 0.57 se spoustou oprav a nových vlastností

zim.png

Zim je skvělý nástroj pro ukládání osobní agendy, poznámek, know how, psaní článků nebo chronologických zápisů. Právě vychází nová verze, která obsahuje vylepšení mnoha malých detailů, které ze Zimu dělají fantastický nástroj.


Šablony Zim podporuje od počátků, ale vždycky bylo potřeba soubor ručně nakopírovat někam do adresáře. V této verzi už je k dispozici správce šablon. Je to možná také proto, že podporovaných dokumentů přibylo - počítaje v to i různé moduly. Objevuje se podpora nových formátů, např. RST, Ditaa či markdown (to už minule), přičemž některé jsou docela nečekané - jako třeba LilyPond. Teď si tedy šablony můžete upravit, aby dokumentu po exportu odpovídaly vašim požadavkům. Lze tak nastavit i šablonu běžné stránky a stránky kalendáře. Všechno to šlo už předtím, jen to nebylo tak pohodlné.

Podpora Markdownu a RST se projevuje také při kopírování textu do schránky - nyní je možné určit, ve kterém formátu se text zkopíruje (tedy i vloží).

Mezi novými vlastnostmi je jedna, která je sice pozitivní, ale potřebuje si ještě trochu sednout. S počtem modulů a jejich různého výstupu a chování vznikla potřeba revidovat někdejší autorův záměr "vše v jednom okně". Nyní už je informací tolik, že je potřeba s tím něco dělat (navíc mnozí neposlušní fanoušci čas od času vyrobí nový modul ;-)). Nově tedy existují místa, kde se ten který modul (resp. jeho panel) má zobrazovat, označil bych je jako doky (pamatuje si někdo WindowMaker, kde se to používá jako terminus technicus?). Zatím to nefunguje spolehlivě, některé moduly (např. kalendář) se mi zobrazují jen vlevo nahoře, nebo vůbec (bugreport). Ale jinak je to vítaná změna k lepšímu, panel s obsahem už nezavazí v textu, ale mám ho vlevo.

Další novinka je modul zobrazující zpětné odkazy na stránku, výborná věc. Zároveň se z popisků na stavové liště stala tlačítka. Jak zpětné odkazy, tak přílohy stránky lze zobrazit rychleji (dříve to v případě zpětných odkazů bylo kostrbatě přes lokální menu vyvolané pravým tlačítkem).

Drobných vylepšení je ještě víc, tohle vydání je fakt obsažné. Jen pro ty, kdo Zim neznají, ještě shrnu, že:

  • obsahuje vlastní webový server, takže je možné zpřístupnit poznámky v lokální síti stisknutím tlačítka
  • umožňuje nadefinovat si vlastní nástroje spouštěné kliknutím na tlačítko (mohou manipulovat s bufferem)
  • existující logika umožňuje vytvořit workflow pro efektivní správu času ve stylu GTD
  • jsou podporovány verzovací nástroje, nově Zeitgeist

Zim 0.57 Zim 0.57

Diskuze (3) Nahoru