Linux E X P R E S

Facebook

Škodí Ubuntu Linuxu?

ubuntu.png

Ubuntu je nejpopulárnější desktopovou distribucí, proč je čím dál častěji terčem negativních komentářů? (Zápisek z blogu, který může být pro někoho kacířský, pozn. red.)


Křivka popularity Ubuntu míří strmě vzhůru od jeho založení. Už před třemi lety se objevovaly hlasy, které Ubuntu předpovídaly pokles popularity, ale tyto předpovědi se nenaplnily a zdá se, že Ubuntu 10.04 bude nejpopulárnějším vydáním Ubuntu v historii. Linuxové servery jsou plné článků a zpráviček o novinkách nadcházející verze a probírá se každá maličkost. Ostatně velký zájem o Ubuntu pozorujeme i my tady na LinuxEXPRESu. Již dva roky tu píšu recenze na Ubuntu a vždy mají několikanásobně vyšší čtenost než normální články.

Jenže úspěch s sebou přináší i stinné stránky. Říká se, že v Česku se úspěch neodpouští, a vypadá to, že v linuxové komunitě to platí dvojnásob. Čím je Ubuntu populárnější, tím více na linuxových portálech a fórech narážím na komentáře plivající na Ubuntu. Rozšířené jsou nadávky jako "Bubuntu", "Blbuntu" apod. Častým společným jmenovatelem těchto příspěvků je odvolávání se na "uřvanou komunitu Ubuntu". Ta je totiž podle nich hlavní příčinou úspěchu. Jak totiž může tak nekvalitní distro, které dělá Linuxu jen ostudu, dosáhnout takového úspěchu a být populárnějí než moje distribuce, která je přece mnohem lepší? Můžou za to přece ubunťáci, kteří jej každému vnucují. Ubuntu není populárnější než ostatní distribuce, komunita kolem něj je jenom uřvanější.

Ano, takovéto názory čtu čím dál častěji. Akorát pořád nevidím ty uřvané ubunťáky. Nekritických příspěvků o Ubuntu vidím minimum, nepoměrně méně než těch nenávistných. Jako už každé distribuce pro běžné uživatele platí, že většině uživatelů jsou nějaké žabomyší války mezi distribucemi ukradené a systém je pro ně jen nástroj, ne náboženství. Znám také několik lidí z české komunity Ubuntu a rozhodně nepůsobí uřvaným dojmem a nesnaží se vůči jiným distribucím vymezovat. Proto nabývám dojmu, že je to úspěch, který lidi dráždí. Ostatně před lety byl v podobné pozici Mandrake. Také byl jednu dobu nejpopulárnější distribucí a taky se proti němu muselo plno lidí vymezovat. Běžné byly názory, že je to klikadlo pro lamy, které dělá Linuxu jen ostudu, nebo že je to zmrvený Linux. Vzít tehdejší diskusní výkřiky, vyměnit Mandrake za Ubuntu a získáte ty dnešní. Mandrake (dnes Mandriva Linux) vystřídalo na pomyslném trůnu popularity Ubuntu a začalo se s kamenováním jeho, zatímco do Mandriva Linuxu už nikdo nemá potřebu se navážet.

Opravdu Ubuntu škodí Linuxu a ohrožuje ostatní distribuce, aby se do něj muselo tolik lidí navážet? Ano, za velkou částí úspěchu Ubuntu stojí také promyšlený marketing Canonicalu. Ale nestěžovali jsme si roky, že Linux je málo propagovaný a má slabý marketing? Proč je najednou špatně, když někdo rozhodne se špatným marketingem něco dělat?

evil_edgy.jpg
Shoří Ubuntu na loži vyvrhelově?

Diskuze (56) Nahoru