Linux E X P R E S

Facebook

Tipy a triky pro Ubuntu 10.04 a (nejen) ThinkPad Edge 13

Následující tipy vznikly z mých poinstalačních poznámek. Možná se Vám některé z nich budou hodit.


Zlepšení funkce zvukového adaptéru

Ačkoli zvuk funguje, po zasunutí sluchátek se integrované reproduktory nevypnou. Problém je tedy stejný jako u ThinPadu X100e a také jeho řešení je u Edge 13 shodné. Spusťte svůj oblíbený textový editor např. gedit a přidejte následující řádek

 

options snd-hda-intel model="olpc-xo-1_5"

 

do souboru /etc/modprobe.d/alsa-base.conf.

Přesun tlačítek doprava

Postupů pro přesunutí tlačítek ovládání oken v Ubuntu 10.04 najdete celou řadu. Dle mého mínění je nejjednodušší do konzoly zkopírovat následující příkaz:

 

gconftool-2 --set "/apps/metacity/general/button_layout" --type string ":minimize,maximize,close"

Multimédia a kodeky

Nejjednodušší cesta k plné multimediální výbavě vede přes přidání repozitáře distribuce Mediubuntu. Pro ně si do konzoly zkopírujte řádek pro stažení klíče

 

wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add -

 

Poté otevřete z panelu Systém – Správa – Zdroje softwaru, přepněte se na kartu Ostatní software a stiskněte tlačítko Přidat. Do kolonky řádek APT vložte následující sekvenci:

 

deb http://packages.medibuntu.org/ lucid free non-free #Medibuntu pro Ubuntu 10.04

 

Nyní už stačí např. pomocí Synapticu doinstalovat metabalíček ubuntu-restricted-extras, obsahující zásuvný modul flash, unrar, nesvobodné kodeky apod. Pro přehrávání DVD ještě budete muset doinstalovat balíček libdvdcss2. Osobně také doinstalovávám balíčky s přehrávači gnome-mplayer, xine-ui a vlc, ale je jen na Vás, kterému z nich dáte přednost.

Skype

Ze stránky provozovatele služby si stáhněte a nainstalujte balíček http://www.abclinuxu.cz/blog/ilfblog/2008/3/cestina-do-do-skype2-rev2. Rozbalený obsah souboru zkopírujte do složky /usr/share/skype/lang.

Nový základní vzhled distribuce přináší konflikt s předvoleným nastavením vzhledu Skype. Kvůli tomu vám vyjde černý text na tmavém podkladu nabídek. Pomoc je snadná a najdete ji v nastaveních Skype. Klepněte na symbol „S“ pro rozbalení Hlavního menu (Main Menu) a v cestě Nastavení – Základní (pokud jste nepočešťovali Options – General) - Choose Style zvolte volbu Desktop Settings. Po restartu Skype budou barvy v souladu se vzhledem prostředí.

GIMP

Není obsažen v základní instalaci a proto si doinstalujte základní balíček gimp a doporučuji také balíčky gimp-ufraw a gimp-plugin-registry, které vám funkčnost GIMPu doplní o potřebné zásuvné moduly.

 

Do svého systému ještě přidávám K3b pro vypalování DVD, FBReader na čtení elektronických knih a několik dalších programů, ale to už záleží opravdu jen na Vás.

Diskuze (11) Nahoru