Linux E X P R E S

Facebook

Tipy pro Linux: Manipulace se stránkami v PDF dokumentu

Tento newsletter jsme poslali našim čtenářům 26. června 2012.


Dobrý den,

jistě se vám stalo, že jste potřebovali z PDF souboru vymazat některé stránky nebo třeba změnit jejich pořadí. Pokud nemůžete ovlivnit výrobu PDF dokumentu, není to jednoduché. My vám ale poradíme.

Tento newsletter je určen čtenářům magazínu LinuxEXPRES, jeho odběr si můžete nastavit ve svém profilu.

Přesun stránek v PDF dokumentu

Program PDF Mod [1] dokáže změnit pořadí stránek v PDF, vymazat stránky, vložit jiné stránky (dokumenty), uložit dokument jako sérii obrázků nebo stránky otočit. Díky němu můžete jakékoliv PDF změnit podle svých požadavků:

  • odstranit nežádoucí stránky s osobními údaji
  • vymazat zbytečné pasáže
  • přidat fotografie nebo stránku s aktualizovanými údaji

Jak vytvořit PDF dokument

Jistě víte, že PDF dokument můžete vytvořit v kancelářském balíku OpenOffice.org, LibreOffice a dalších. PDF vznikne také tiskem do souboru, lze tak zachytit výstup z téměř každé aplikace. Všechny tyto informace můžete pomocí PDF Mod vložit do již existujícího souboru, který nemáte možnost upravit přímo u zdroje.

K editaci PDF dokumentů lze najít také jiné programy, ale práce s nimi není vždy jednoduchá. PDF dokáže načíst LibreOffice, ale do modulu Draw (nikoliv Writer). Existují také speciální editory jako PDFedit [2]. Pro manipulaci a vytváření obrázků se využívají řádkové programy jako poppler-utils, pdftk nebo pdfjam.

Úspěchy v kanceláři přeje
redakce@linuxexpres_cz

[1] http://live.gnome.org/PdfMod
[2] http://pdfedit.cz



Diskuze (4) Nahoru