Linux E X P R E S

Facebook

Vychází květnové číslo

Dnes vychází květnové číslo měsíčníku LinuxEXPRES zaměřeného na Linux, volně šiřitelné programy a svobodný software. K dostání bude za výrazně sníženou cenu na stáncích po celé ČR i SR, dále v internetových obchodech shop.qcm.cz, Mareček.kup.to, Linuxsoft.cz a Stinet.sk.


Nově bude LinuxEXPRES k dostání za cenu 99,- Kč, respektive 170,- Sk. Podobně se snížila cena předplatného na 990,- Kč za 12 čísel. Stávající předplatitelé nebudou nijak ošizeni, prodlouží se jim doba zasílání časopisu.

Hlavním tématem květnového čísla časopisu je srovnání poskytovatelů webhostingových služeb v ČR s přehledně zpracovanými informacemi o tom, jak vybrat poskytovatele, jak zjistit, zda je firma, které svěříte správu svých firemních nebo soukromých stránek, na tuto práci kompetentní. Součástí speciální přílohy jsou i dvě velké srovnávací tabulky.

Opět se něco dělo a my jsme byli u toho. Reportáž z linuxové akce Pilsen Linux Party najdete na straně 14. Slibovali jsme článek o skrytých nastaveních prohlížeče Firefox, v čísle jej najdete. Naši autoři recenzovali program Skype, distribuci Berry Linux, MP3 přehrávač XClef nebo velmi zajímavou RPG hru Glest a střílečku Chromium B.S.U.

Rubrika praxe je zčásti věnovaná Gentoo Linuxu 2005.0, který nedávno vyšel. Díky našemu praktickému návodu nainstalujete Gentoo za necelou hodinku. Pokračuje seriál o Bashi, Lubomír Čevela otestoval nové ovladače na karty NVidia a porovnal výkon s ekvivalenty z Windows a zahájili jsme nový seriál o méně známých programovacích jazycích povídáním o programovacím jazyku Ruby.

Na své si přijdou i ti, kteří Linux nasazují v obchodní sféře – článek o serveru Stratus od Romana Rusnoka jistě poodhalí roušku nepříliš oblíbeného tématu – fail tolerance. Nechybí novinky, aktuality nebo oblíbené Okénko do oken.

A na závěr potěšující informace. Zprovoznili jsme na webu časopisu nová diskuzní fóra a již fungují i URL článků. Začaly zde také vycházet starší články a připraveny máme i doposud nepublikované texty. Od příštího červnového čísla se zvýší počet stran a také zprovozníme nový portál, který bude plný novinek a zajímavostí ze světa Linuxu. Budete jej tvořit také vy – naši čtenáři.

Na našem webovém sídle www.linuxexpres.cz nabízíme ke stažení deset ukázkových stran tohoto čísla ve formátu PDF.

O společnosti QCM, s.r.o.
QCM se zaměřuje na dodávky IT projektů založených na open-source technologiích s důrazem na bezpečnost a výslednou hodnotu pro zákazníka. Od roku 2001 QCM aktivně šíří a podporuje operační systém Mandrakelinux, nově Mandriva Linux. Ve spolupráci s firmou Mandrakesoft S.A., tvůrcem této distribuce, ho dokázala v České republice a na Slovensku masově rozšířit a zpopularizovat. Mandrakelinux také získal mnoho ocenění. Za zmínku stojí Křišťálový disk z Invexu 2003 a jeho zvolení nejpopulárnější českou linuxovou distribucí roku 2003, 2004 a 2005.

Firma QCM zajišťuje instalaci a provoz firemních serverů a stanic především na platformě Linux.

Kontaktní osoba pro další informace

Milan Woff, obchodní ředitel QCM, s.r.o.
milan.woff@qcm_cz

tel.: +420 538 702 700

Diskuze (0) Nahoru